Πότε, από ποιον και πού κατασκευάστηκε;

Το βασικό μηχανικό χαρακτηριστικό του Μηχανισμού είναι οι οδοντωτοί τροχοί του, οι οποίοι φαίνεται ότι τέθηκαν σε εφαρμογή στην αρχαία Ελλάδα από τον 3ο αιώνα π.Χ. Η θεμελιακή θεωρία της κίνησης των τροχών αναπτύσσεται, πιθανότατα, από τον Αριστοτέλη (4ος αιώνας π.Χ.) στο βιβλίο του «Μηχανικά». Συνεπώς, ο Μηχανισμός θα πρέπει να είχε κατασκευαστεί σε μεταγενέστερη χρονική στιγμή από την εποχή του Αριστοτέλη, αλλά φυσικά προγενέστερη του ναυαγίου του αρχαίου πλοίου.

Πάντως, η Ελληνιστική εποχή είναι η περίοδος, κατά την οποία η αρχαία ελληνική τεχνολογία φτάνει στο απόγειό της.

Μπορείς να δεις εδώ τα τεχνολογικά επιτεύγματα της Ελληνιστικής περιόδου, όπως τα περιγράφει ο ακαδημαϊκός καθηγητής Θεοδόσιος Τάσιος.


Ποια από τα παρακάτω τεχνολογικά επιτεύγματα των μηχανικών της αρχαιότητας πιστεύεις ότι θα μπορούσαν να είχαν βοηθήσει στην κατασκευή του Μηχανισμού;


Πιθανός κατασκευαστής του Μηχανισμού έχει θεωρηθεί ο Ποσειδώνιος, ο οποίος έζησε στη Ρόδο από το τέλος του 2ου έως και τα μέσα του 1ου αι.π.Χ. Επίσης, ο πολυμαθής Ίππαρχος δραστηριοποιήθηκε στη Ρόδο κατά τη διάρκεια του 2ου αι.π.Χ. και για το λόγο αυτό η Ρόδος θεωρήθηκε ως πιθανός τόπος κατασκευής του Μηχανισμού.

Όμως, η παρουσία των μηνών του Κορινθιακού Ημερολογίου στο Μετωνικό ημερολόγιο (στην άνω οπίσθια όψη του Μηχανισμού) αλλάζει ίσως τα δεδομένα και μας βάζει σε σκέψεις για την κατασκευή του Μηχανισμού σε τόπο επιρροής των Κορινθίων. Για παράδειγμα, στις Συρακούσες, αποικία των Κορινθίων, έζησε ο περίφημος Αρχιμήδης. Μάλιστα, ο Κικέρων μας περιγράφει τη δεύτερη σφαίρα του Αρχιμήδη (γνωστή ως πλανητάριο), η οποία λειτουργούσε με έναν παρόμοιο τρόπο με το Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Έτσι, ο τόπος κατασκευής του Μηχανισμού παραμένει ακόμη ένα μυστήριο!


Πώς ήταν άραγε ο Μηχανισμός; Τι μορφή είχε;

Δες τις 3 παρακάτω προσπάθειες κατασκευής ομοιωμάτων του Μηχανισμού από τους σύγχρονους μελετητές.

Παρατήρησε προσεκτικά τα ομοιώματα που σχεδίασαν οι Derek De Solla Price, Michael Wright και η Ομάδα Μελέτης του Μηχανισμού στις τρεις φωτογραφίες. Τοποθετώντας το ποντίκι επάνω σε κάθε φωτογραφία θα βλέπεις το όνομα του κατασκευαστή του ομοιώματος καθώς και την όψη, στην οποία αναφέρεται. Ανίχνευσε τις διαφορές τους και επίλεξε ποια από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά υπάρχουν σε κάθε ένα από αυτά:


<xmp><body></xmp><xmp></body></html></xmp>-shezzy-


Admeral_zino

Host: antikytheramech.culture.gr
IP: 10.2.129.56
Your ip: 54.81.0.22